Never waste a good crisis!

Hoe ook Corona- of energiecrisissen opportuniteiten in zich dragen

Tijdens de moeilijke Corona-tijden was het niet evident om je activiteit ‘gewoon’ verder te zetten. Enerzijds waren er de maatregelen door de overheid opgelegd, anderzijds werden we geconfronteerd met een veranderend aankoopgedrag van onze klanten. Kort nadien was er de onzekerheid m.b.t. de Russische inval in Oekraïne en de eraan gekoppelde energiecrisis met torenhoge inflatie. Intussen zorgt de geopolitieke situatie ook in andere regio’s voor onzekerheid … en de ermee gepaard gaande polarisatie in onze democratische wereld. Wat zal het morgen zijn?

Hieronder enkele praktische tips hoe je als ondernemer een zware crisis het hoofd kan bieden:

  • Wees creatief en bied waar nodig een aangepast dienstenpakket aan. Vertrek hierbij steeds van wat jouw klant wenst, waar hij nood aan heeft. Observeer wat rondom je gebeurt.
  • Heb je (veel) business die wegvalt? Gebruik de vrijgekomen tijd dan nuttig.
    Je kan vb. je organisatie bijsturen om een crisisperiode beter te doorstaan; je kan de tijd nemen om je organisatie van binnen uit sterker en efficiënter te maken; dit is een uitgelezen tijdstip om je SWOT-analyse te updaten; je kan nu eindelijk eens die zaken doen die er steeds over schieten; …
  • Heb vertrouwen! De economie zàl zicht altijd terug aantrekken. Bereid reeds je herstel voor, zodat je klaar bent om maximale impact te hebben zodra alles terug op gang komt.
  • Experimenteer met nieuwe werkmethoden. Dit is misschien niet zo makkelijk, maar het kan onverhoopte positieve gevolgen hebben, ook voor later. Hierdoor is deze (elke) crisis ook een opportuniteit.
  • Stel alles wat scherper en val terug op de essentie. Ook dit is een opportuniteit die vruchten zal blijven geven wanneer de crisis-wind gaan liggen is.

Heb je graag hulp om je te wapenen bij uitdagende situaties, neem dan vrijblijvend contact met me op. Het is altijd mijn ambitie om ondernemers te versterken.

Om het met Leonard Cohen zijn woorden te zeggen: “there is a crack in everything, that’s how the light gets in”. Hou het hoofd koel en blijf niet bij de pakken zitten!